Grotta i Svarthammeren

Denne artikkelen er en oppdatert republisering fra min tidligere nettside, danielgran.org.

I Tromsdalen like utenfor Tromsø, nærmere bestemt i Svarthammeren, finner vi ei flott grotte som man kan gå inn i hvis man ikke er for mye plaget med klaustrofobi. Elva som renner ned like ved har gjennom årene gravd seg dypt inn i fjellet, før den seinere fant seg en eklere vei ned dalen. Dette har etterlevnet en sjakt på nærmere 150 meter og med god takhøyde.

Selve inngangspartiet er noe smalt, og man havner først i et lite forkammer som deler seg i to sjakter. Herfra kan man høre elva som renner ned i fjellet. Det er mulig å følge elva et stykke nedover den første sjakten, men det er hovedsaklig den andre sjakten som er mest interessant.

For å komme inn i den andre sjakten må man klyve over og i mellom noen steiner. Etter et par fåtalls meter åpner sjakten seg slik at man kan stå oppreist. Herfra kan man vandre innover i sjakten og se hvordan elva har gravd seg inn i fjellet over tusenvis av år.

Når man nærmer seg bunnen av grotta, smalner den drastisk til. Det er fortsatt mulig å komme seg enda dypere, men da må man ned på alle fire og åle seg videre nedover. Dette er kanskje ikke å anbefale for de fleste, men det er absolutt en mulighet for de som er eventyrlystne.

Sesongavhengig adgang

Grotta ligger i en liten skyggedal, så på grunn av de store snømengdene som samler seg utenfor inngangen i løpet av vinteren er den bare tilgjengelig noen få måneder i året. Selv om det har vært varme dager i både juni og juli, er det dermed ikke garantert at det har smeltet nok til at inngangen er snøfri. Det har undertegnede fått erfare opp til flere ganger. Tilgjengeligheten avhenger naturligvis av om det har vært en varm eller kald vår, men generelt kan man si at grotta er tilgjengelig fra august til november

Sikkerhet først

Grotta anses som trygg å bevege seg i, men man må uansett ta et par forholdsregler hvis man velger å gå inn i den. Hjelm med lykt anbefales, i tillegg til slitesterke klær og hansker. Varmt tøy er greit å ha med seg, da det er mye kaldere inni grotta enn på utsiden. Ekstralys bør man se på som en selvfølge fordi medbrakt lys er eneste lyskilde. Jeg ser for meg at det hadde vært utrolig kjipt å gå tom for strøm i bunnen av grotten. Sist, men ikke minst; husk for all del å si fra til noen hvor du/dere går. Det er tidvis vanskelige mottaksforhold for mobiltelefon ved Svarthammeren. Ellers gjelder jo Fjellvettreglene.

Det første bildet viser grotteinngangen. Det første partiet etter inngangen må krypes før det blir skikkelig ståhøyde lengre inn. Trykk på bildene for å forstørre.

Hvordan komme seg til grotta

Kart som viser hvor grotta ligger

koordinater: N69°36.539 E019°03.268

Her kan man velge om man vil komme ovenfra eller nedenfra til grotta. Det ene alternativet er å gå via Turistveien og fortsette opp lysløypa mot Svarthammeren og Tindfoten. Kommer man denne veien og har bil, kan bilen parkeres i veikanten ved “sportskafeen”. Derfra fortsetter man opp til Svarthammeren på den gamle gruveveien. Når man ser de første rustne jernstavene, er det påtide å ta av fra stien. Man fortsetter da på en flekkvis sti som ofte forsvinner. Her gjelder det å gå langt nok unna kanten så man ikke risikerer å falle ned. Vær spesielt oppmerksom dersom det har regnet og det er vått i marka.

Det andre alternativet er å ta fjellheisen opp for å spare høydemeter. Derfra fortsetter man på en sti som går nedenfor og øst for Fløyfjellet. Her også vil det være noen bratte partier, men da veldig få utfordringer, annet enn å styre unna den bratte fjellkanten.

De fleste smarttelefoner har mulighet for å brukes som GPS-peilere ved å legge inn en passende app. Personlig anbefaler jeg gratisappen C:GEO. Appen er egentlig ment for Geocaching, men fungerer like fint til å legge inn egne koordinater på. Grotta har forøvrig en egen geocache som kan brukes til å peile deg inn på den. Les mer om Geocaching i lenken over.

Da gjenstår det bare å ønske god tur dersom du ble inspirert til å ta turen opp til grotta!

Finn mer å lese

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *